Een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien en minder aandacht krijgt, is postnatale depressie na een miskraam. Postnatale depressie is een vorm van depressie die ontstaat tijdens de zwangerschap of daarna. Vrouwen kunnen na een miskraam te maken krijgen met depressieve gevoelens, waarbij het soms lastig is om onderscheid te maken tussen 'normale' rouw en depressie.
Miskraam en depressie
Na een miskraam of het verlies een kindje tijdens de zwangerschap is rouw een natuurlijke reactie. Hoe iemand rouwt, verschilt per persoon en wordt beïnvloed door persoonlijke kenmerken, opvoeding, cultuur, omgeving en achtergrond. Iedereen geeft op zijn eigen manier betekenis aan het ervaren van 'verlies' tijdens een zwangerschap.
Verdriet na een miskraam kan zo intens voelen en lang aanhouden. Vrouwen vinden het moeilijk om hiermee om te gaan. Vaak weten ze niet hoe ze kunnen rouwen bij een miskraam. Je kan vast lopen in je rouwproces en dit kan leiden tot een depressie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer 11% van de vrouwen in de eerste maanden na een miskraam symptomen van depressie ervaart, waarvan 6% deze gevoelens negen maanden later nog steeds heeft.
Depressie kan je herkennen aan verschillende symptomen. Je voelt je somber, futloos, begint de dag met weinig energie. Sommige dagen heb je geen zin om de dag te starten. Een bedrukkend gevoel overheerst in je, gedurende dag. Soms is het gevoel duidelijk aanwezig en soms is het meer op de achtergrond. Je merkt dat je rusteloos bent en heb slaap problemen. Je hebt negatieve gedachten en schuldgevoelens over je miskraam. Concentreren op je werk verloopt moeizaam en eenvoudige beslissingen kan moeilijk zijn. Wanneer dit te lang duurt en je steeds meer afsluit van de buitenwereld kan hulp vragen om hieruit te komen heel ver lijken. Je merkt dat het gevoel, die heel verdrietig is steeds meer overhand neemt. Je weet ergens van binnen dat je hier niet makkelijk uitkomt.
Hulp na een miskraam
Het is belangrijk om te weten dat je hier niet alleen doorheen hoeft te gaan. Veel vrouwen voelen zich eenzaam en onbegrepen tijdens deze periode. Het vermijden van contact met de buitenwereld lijkt vaak de juiste keuze. Gedachten als niemand zit te wachten op mijn verhaal kan je weerhouden om met anderen af te spreken. Juist in dit soort momenten is praten gezond en levert een bijdragen aan herstel. Gesprekken met je partner, familie of vrienden kunnen waardevol zijn. Hoewel het misschien als een grote stap lijkt, kan praten met een professional helend zijn. Bij een beginnende of normale depressie na een miskraam is professionele hulp nodig, ondersteunend in het omgaan met depressieve klachten en het rouwproces.
Hulp na een miskraam is belangrijk, hulp bij depressie gevoelens na een miskraam is van groter belang. Deskundige begeleiding is essentieel!
Het zoeken en aanvaarden van hulp betekent niet dat er iets mis met je is, maar toont juist aan dat je jezelf serieus neemt en met vertrouwen naar de toekomst kunt kijken. Voor professionele begeleiding bij depressieve klachten na zwangerschapsverlies kun je terecht bij Limbicum. Een plek waar ik vrouwen de ondersteuning kan geven die ze nodig hebben.
Tijdens de laatste gesprek van een traject met een vrouw zei ze het volgende:
"Toen ik binnen kwam wilde ik niet meer verder in het leven. Ik kwam mijn huis niet uit en lag veel in bed. We deden eerst de sessies online en vervolgens live. Nu na mijn laatste sessie heb ik weer zin in het leven en ben ik met een nieuwe baan gestart. "
Het hoef niet zo te zijn dat je alleen rond blijft lopen met deze pijnlijke gevoelens. Het kan anders en elke keer wanneer een vrouw met een glimlach de deur uitloop, is het een bewijs dat het anders kan.
Heb je een miskraam gehad en twijfel je of je (beginnende) postnatale depressie hebt? Of kom je er niet uit? neem gerust contact met mij op. In een gratis proefsessie kijken we samen, welke stappen jij kan nemen. Stuur een email naar info@limbicum.nl en ik neem contact met je op.
Immanuella Çaglayan-Wouter
Comments