Alle verloskundigen die ik heb gesproken, hechten veel waarde aan het welzijn van hun cliënten. Daarom krijg ik vaak vragen over hoe je signalen van emotionele of psychische klachten bij vrouwen kunt herkennen. Hieronder deel ik een aantal tips waar je op kunt letten.
Onvoldoende / geen verwerking van miskraam, abortus en stilgeboorte: Als verloskundige kun je signalen oppikken van vrouwen die moeite hebben met het verwerken van een miskraam, abortus of stilgeboorte. Let bijvoorbeeld op veranderingen in hun emoties en gedrag tijdens consulten. Vrouwen kunnen terughoudend of teruggetrokken zijn, of juist overmatig emotioneel reageren op vragen over hun zwangerschapsgeschiedenis. Voorbeeld is dat ze het helemaal niet over willen hebben, doen als het niet gebeurd, kunnen zelf geïrriteerd reageren wanneer je vraag hiernaar.
Depressie na verlies: Als verloskundige ben je goed gepositioneerd om depressieve symptomen bij vrouwen na een verlies op te merken. Let op tekenen zoals lusteloosheid, verminderde interesse in de zwangerschap en algemene somberheid tijdens consulten.Vaak praat zo een vrouw niet makkelijk over haar gevoelens. Ze voelt zich vaak eenzaam en schamen zich erg. Vaak is het bij partner al wat langer bekend dat mevrouw zich afsluit en somber is.
Angsten: Als verloskundige kun je vrouwen helpen bij het omgaan met angsten na een verlies. Let op tekenen zoals overmatige zorgen over hun huidige zwangerschap, obsessief controleren van zwangerschapssymptomen en frequente vragen stellen over mogelijke complicaties tijdens de prenatale bezoeken.
Traumaverwerking na miskraam of bevalling: Als verloskundige speel je een belangrijke rol in het herkennen van tekenen van traumaverwerking bij vrouwen die een traumatische ervaring hebben gehad tijdens een miskraam of bevalling. Let op symptomen zoals angstige reacties tijdens prenatale controles, verhoogde stressniveaus en vermijdingsgedrag met betrekking tot de bevalling. Vaak dromen deze vrouwen regelmatig over de traumatische ervaring of worden ze geplaagd door terugkerende gedachten die hen herinneren aan het trauma. Deze gedachten en dromen roepen nare en angstige gevoelens op, waardoor de vrouw angstig kan worden of situaties die gerelateerd zijn aan de miskraam of bevalling vermijdt. Als je er naar vraagt, kunnen ze details delen over wat hen heeft getraumatiseerd en hoe ze zich hierdoor voelen. Het is belangrijk om deze tekenen te herkennen en de vrouw de nodige ondersteuning en begeleiding te bieden om haar te helpen bij het verwerken van het trauma.
Twijfel: Vaak hebben verloskundigen een onderbuikgevoel. Je vraagt je af of er niet meer aan de hand is, maar je kunt geen goede inschatting maken. Soms zijn de signalen gemengd en laten vrouwen niet direct merken dat ze emotioneel zwaar belast zijn. In dit geval kun je altijd doorvragen. In plaats van simpelweg te vragen "Hoe gaat het met je?", waarop vrouwen meestal antwoorden met "goed", kun je vragen: "Hoe voel je je nu echt?" Vaak moeten vrouwen dan even nadenken over de vraag en is de kans groter dat ze eerlijker antwoord geven.
Als je na een gesprek twijfelt, kun je altijd contact met mij opnemen. We kunnen dan even overleggen en kan ik je praktische tips geven voor het volgende gesprek. Ik sta open voor overleg met elke verloskundige. We hoeven geen formele samenwerking te hebben en het maakt niet uit welke regio je praktijk hebt. Wees welkom om te bellen naar 0628198169 of stuur een email naar info@limbicum.nl. Mijn naam is Immanuella en ik sta graag voor je klaar.
Comments